lördag 7 maj 2016

Vår nya hemsida blidde en blogg

Välkommen till vår uppdaterade hemsida som blev en blogg.
Vi hoppas kunna inspirera mer genom att göra det enklare för oss att berätta om vad som händer på @lantis i text och bild.

Följ oss gärna!

söndag 1 maj 2016

Supergoda saffransskorpor

Personligen gillar jag ju inte kakor. Men när min man Andreas (som står för skorpbaket på @lantis) bakade dessa en gång till jul efter ett recept på nätet, så blev jag frälst - och vill gärna äta saffransskorpor året runt numera. Önskar dig ett lyckat bak!

Hälsningar Jane

Ingredienser:

100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
     
Rårörsocker

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. strö vöer rårörsocker. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta så ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Grädda sedan tills skorporna är torra.

Lasses tigerkaka

Lasses  ekologiska tigerkaka:

En helt ekologisk Musse Pigg-tigerkaka med alla ingredienser från @Lantis.
200g rumsvarmt smör, 2, 5 dl socker, 3 ägg, 3 1/4 dl vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver, 1 rågad msk kakao+ 1 msk vaniljsocker, skal av en apelsin + 1 msk apelsinmarmelad.

Smörj/bröa formen. Ugnen 180 grader. Rör ihop det rumsvarma smöret med sockret poröst, rör sen ne...r 1 ägg i taget. Blanda vetemjöl med bakpulver i en skål, rör ner i äggsmeten. Dela smeten i två delar, den ena tillsätts kakao/vaniljsocker, den andra rivet apelsinskal + vaniljsocker. Varva smeten i musse-formen (eller annan form), grädda mitt i ugnen ca 40 min. De som prövat tycker den är god.

Vänliga hälsningar
Lasse

Chocolate-chip-coocies

Detta är Tims Chocolate Chip Coocies som vi brukar ha i butiken, efter ett recept som min vän Tim fick betala dyrt för på sin tid, och därför var tvungen att använda så mycket så möjligt för att få valuta för pengarna! Därför bjöds det på stora nybakade kakor varje vecka framför TV'n hos Tim och Jenny i Californien i slutet på 80-talet. Då var inte råvarorna ekologiska, men de gick åt som smör i solen ändå ;-)

Recept på Tims Chocolate-chip-coocies


450 g riktigt smör
450 g brunt rörsocker
2,5 dl ljust rörsocker
4 ägg.
Blandas i en bunke.

2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk salt, mer om du använder havssalt
11 dl vetemjöl
Blandas och hälls i smeten

Tillsätt så:
11 dl havregryn
11 dl ris-crisps/krossade riskakor/ flingor
6 dl riven kokos
6 dl hackade hasselnötter
3-400 g mörkt choklad i småbitar

Gör kakor i den storlek du vill ha dem. Vi gör ca 60 kakor.
Steks på 180 grader i 8-12 minuter.


En affärshemlighet vi kan dela med oss av, är att när vi bakar kakorna på @lantis ekologiska råvaror, så kostar de ca 4 kr st. Och det är de värda!

Cheese-cake

Ingredienser:

 8 ägg
4 dl socker (gärna rörsocker)
800 g philadelphiaost
4 tsk vaniljsocker
8 dl grädde
12 digestivekex

Gör så här:

Smula digestivekexen i botten på en bakform, gärna en med avtagbar kant. 

Skilj äggulorna från vitorna. 

Piska gulorna med sockret poröst. 

Mosa osten och blanda med vaniljsockret. Rör samman med det andra. 

Vispa grädden och blanda försiktigt ner den. 

Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten. 

Häll smeten i formen, ställ i frysen över natten. Ta ut ur frysen en stund innan servering. 

Osoboko

Marianns Osoboko
underbar lammgryta

1 kg lammkött, av nacke eller lägg.
1 medelstor morot
1 medelstor lök
Ev 2 klyftor vitlök
En kvist timjan eller lite torkad timjan
1 burk krossade tomater (400g)
1 dl vitt vin ungefär
Vatten, Salt, Peppar
Ett stort knippe finhackad persilja att strö över till sist.

Tärna lök och morötter och ev vitlök i små tärningar. Bryn lätt. Dela köttet i 2-3 cm skivor. Vänd dem i mjöl, salta och peppra. Bryn köttet i stekjärnet och lägg det sedan över i grytan med lök och morötter. Häll över krossade tomater. Häll i vatten och vin så att det precis täcker köttet. Ha i timjan. Rör bara försiktigt i grytan så att lök och morötter ligger kvar vid botten. Låt koka upp emot 1 ½ timme. Smaka av. Servera med hackad persilja.

Självplock av ägg

På @lantis har vi frigående höns och inhägnade blommor.

Vi är KRAV-certifierade.

Här finns olika sorters höns, ankor, och ett kalkonpar.  Påfåglarna har flyttat till grannen som har en mycket attraktiv höna ;-)


Boka ett besök i hönshuset och plocka dina egna ägg till frukosten eller baket!


Pris: Du betalar endast för de ägg du köper!

Boka tid på telefon 0708 93 78 74






Dillgryta på lamm

Svärmors underbara dillgryta på lamm


Använd gärna nacke eller lägg
Till ett kg kött tag:
1 liter vatten
3/4 msk salt
1  nejlikaspik
1 liten morot
1 liten lök
1 tsk socker

Koka tills köttet blir mört, dela köttet i stora goda bitar och ta bort ev ben.


Koka sås på spadet:

Smält smör i en gryta, ha i 4 msk vetemjöl
Späd med kokspadet
Ha i 1/2 dl grädde
och rikligt med finhackad dill
Smaka av med salt och peppar
Lägg i köttbitarna.

Voilá!!

Cafée

@lantis Eko och Slow-Cafée
-öppet när butiken är öppen. 

Vi serverar gott ekologiskt kaffe, oftast ett milt espressokaffe gjort av kvinnor för kvinnor. Älskas även av män och hen!

På disken finns goda småkakor, och vår stolthet:
den ekologiska spettkakan! Gjord på gårdens ägg och butikens råvaror!

Vi säljer Pipersglace, endast på riktiga ekologiska råvaror! Både kulglass/ glasstallrik och glasspinnar. En riktig smakupplevelse.

Vi har ett stort urval av ekologiska drycker, även närproducerat! T ex Coca, rabarber, kokos, ingefära... sex on the beach, pina colada...

Vi kan alltid ordna en fralla, färsk fruktsallad eller en smoothie om du frågar och har tid att vänta.

Om sommaren är det gott om sittplatser ute
annars finns ca 15 sittplatser i caféet.


Kommer ni många så boka gärna på förhand! 
Tel 073 81 88 449 eller 0708 93 78 74
Mejl: butik@at-lantis.se